Ce reprezintă asigurările pentru închirieri mașini

Probabil că unii dintre noi au apelat măcar o dată la serviciile de închirieri mașini. Însă puțini cunosc ce reprezintă asigurările pentru rent a car și ce implică depozitul de garanție. Ce stă în spatele asigurărilor auto cuprinse în ofertele de preț pentru serviciile de închirieri mașini. Sub forma unor extra taxe de asigurare, uneori sugerate (impuse) indirect clientului.

În primul rând  depozitul de garanție nu este un cost. El reprezintă o garanție (returnabilă) pe care locatorul o solicită clientului pentru eventuale pagube (daune) care pot apărea pe perioada cât mașina este înciriată de acesta din urmă. Depozitul de garanție așa cum am mai spus, este cu titlu provizoriu, adică este returnabil în marea majoritate a cazurilor. Acesta poate fi rețint parțial sau integral, doar în cazul în care survin daune în timpul exploatării autoturismului de către client.

Asigurările pentru închirieri mașini

Acestea sunt de doua feluri: CDW (collision damage waiver) și SCDW (supra collision damage waiver) și au o legătură fundamentală cu depozitul de garanție. Oferind avantajul de a diminua parțial sau chiar elimină obligativitatea depunerii unui depozit de garanție.

Așa cum spuneam, ele funcționează diferit. În funcție de opțiunea clientului.

Asigurarea CDW

Acest tip de asigurare poate elimina parțial răspunderea clientului față de mașina de închiriat. De regulă acest tip de asigurare rent a car, exonerează clientul de daunele suferite de mașina închiriată. În cazul unei coliziuni (accident) cauzată din vina clientului. Daunele provocate altor autoturisme sau bunuri fiind acoperite de asigurarea auto de tip RCA. Pe care trebuie să o aibă în vigoare orice mașină de închiriat care circulă pe drumurile publice.

Asigurarea CDW pentru închirieri auto nu acoperă daunele aduse anvelopelor sau jantelor mașinii, parbrizului sau daune cauzate de autori necunoscuți, vandalism sau avarii în parcare e.t.c. Totodată acest tip de asigurare nu acoperă daunele sau viciile provocate la interiorul autoturismului închiriat din neglijența clientului sau cu rea credință, cât și amenzile emise de autorități în baza numărului de înmatriculare al mașinii închiriate și care sunt remise de acestea proprietarului.

Motiv pentru care clientul încă mai are o răspundere parțială sub forma unei garanții depuse. Dar substanțial diminuată.

Asigurarea SCDW pentru închirieri mașini

Tipul acesta de asigurare acoperă cam tot. La fel ca și asigurare CDW pentru închirieri auto, aceasta acoperă daunele survenite în urma unui accident. Dar în plus asigură și avariile cauzate de autori necunoscuți, intemperii sau calamități. Daune asupra anvelopelor sau a jantelor, parbrizului sau cele care survin sub autoturism. Acestea din urmă ne fiind acoperite de asigurarea CDW.

Însă trebuie subliniat faptul că nici acest tip de asigurare pentru mașini de închiriat, nu acoperă daunele de la interiorul autoturismului, mizeria excesivă e.t.c. Altele decât cele care apar în urma unui accident. Totodată nu acoperă nici cheltuielile survenite în urma unor amenzi emise de autorități, sau pierderea cheilor ori a certificatului de înmatriculare.

Acest fel de asigurare rent a car, poate elimina în totalitate obligativitatea depunerii unui depozit de garanție, dar nu exonerează în totalitate clientul  de răspundere față de mașina de închiriat. Din acest motiv majoritatea firmelor de închirieri mașini, solicită plata costurilor de închiriere cu un card de credit sau de debit.

Concluzii

Asigurările pentru închirieri mașini nu sunt aceleași cu asigurările auto de tip RCA (răspundere civilă) sau asigurările facultative de tip CASCO. În marea majoritate firmele de închirieri mașini și în special cele de închirieri mașini București, au flota auto asigurată în primul rând cu asigurări de tip RCA (obligatorii) dar și cu asigurări de tip CASCO facultative.

Atunci apare întrebarea firească de ce mai sunt solicitate aceste tipuri de asigurări pentru închirieri mașini sub forma unor costuri adiționale tarifului de închiriere propriu zis.

Așa cum spuneam și în introducere, ele sunt oarecum sugerate (impuse) de către firmele de închirieri auto, clientului. Aceste tipuri de asigurări pentru închirieri auto purtând forma unei extra taxe ce completează tarifele de închirieri auto. În acest fel, unele firme de închirieri mașini, aplică o politică de marketing de dumping (mincinoasă) pentru a-și atrage clientele nouă. Ce-i drept într-un număr redus.

De reținut despre servicii de închirieri mașini

Trbuie subliniat faptul că „oi negre” nu există numai în rândul firmelor de închirieri mașini. Avem nenumărate cazuri în care unii clienți de rea credința sau pur și simplu indiferenți față de mașina închiriată. Produc daune mașinilor care nu sunt acoperite de nici un fel de poliță de asigurare, chiar și Full CASCO. Din acest motiv este solicitată plata cu un card de credit bancar clientului de către firmele de închirieri mașini. În cazul asigurărilor SCDW. Deținerea unui card bancar prezintă o oarecare bonitate a clientului în fața firmei de închirieri mașini. De asemeni, reprezintă o garanție pentru firmele de închirieri auto de a-și recupera eventuale pagube în instanțele de judecată.

Cu speranța că acest articol va fost de ajutor și va ajutat să înțelegeți mai bine mecanismele după care funcționează asigurările de închirieri auto, vă așteptăm ori de câte ori veți avea nevoie de o mașină de închiriat, să apelați cu încredere la serviciile oferite de noi, Kamo Auto Expert. Noi vă oferim transparență maximă față de serviciile noastre de închirieri mașini, cu tarife de închiriere corecte și fără depozite de garanție exagerate.

© KAMO Auto Expert | Toate drepturle rezervate.