Mașina de închiriat– economie de bani şi timp

Ai avut vreodată o mașina de închiriat? Atunci cănd vii în vacanță sau poate în interes de afaceri, o mașină poate să îți fie la îndemână. O călătorie cu autoturismul personal din țara de reședință poate fi obositoare și uneori chiar mai costisitoare decât o călătorie cu avionul. Așadar opțiunea închirierii unei mașini poate fi o soluție.

Cum alegem mașina de închiriat

În general , suntem tentați, să nu ieșim din zona noastră de confort. Dacă acasă ai o mașină dintr-o anumită clasă, ești tentat să închiriezi tot așa. Și viceversa. În realitate mașina închiriată trebuie să satisfacă niște minime cerințe: să nu consume foarte mult, să îți satisfacă nevoia de spațiu și să nu coste exagerat de mult închirierea. Așa, nu vei avea bătăi de cap cu parcarea, cu consumul, cu mersul pe drumuri înguste sau cu bagajele.

În situația că te afli în vacanță și vii în țară împreună cu familia, cu siguranță că vei avea nevoie de spațiu. O mașină cu un portbagaj generos se arată a fi necesară. Un SUV sau un break ar rezolva problema, însă dacă familia este mai numeroasă atunci se impune un minivan. Dacă călătorești singur, atunci o mașină din clasa mini sau economy este suficientă.

De unde luăm mașina de închiriat

Ei… aici trebuie multă atenție! Cel mai simplu și mai sigur este să închiriezi mașina pe internet. Eu îl consider pasul al doilea, după achiziționarea biletului de avion. Însă ca în orice achiziție, și în cazul serviciilor de închirieri auto București prețul face diferența.

Un preț mic nu este întotdeauna cea mai bună alegere! Pe diverse siteuri de booking on line putem vedea în dreptul unor firme de închirieri mașini București tarife de €3 – €5 sau chiar mai mici. Însă trebuie știut că în spatele acestor prețuri stau niște politici de marketing înșelătoare. Recomandat este să citiți cu atenție tot ce stă scris în condițiile de închiriere (acel scris foarte mic ca la bancă). Să ne informăm cât mai bine despre politica de garanții și în ce condiții putem rămâne fără aceasta.

Cum facem plata pentru mașina de închiriat

Cea mai delicată problemă. Marea majoritate a firmelor de închirieri mașini nu acceptă decât plata cu cardul. Acesta trebuie să fie pe numele șoferului trecut în contract și nu al altcuiva. Marile firme de închirieri mașini nu acceptă plata în numerar.

Deși poți rezerva mașina pe un site de rent a car cu orice fel de card, odată ajunși la destinație, va trebui să prezentați un card de credit sau de debit dar cu suficienți bani pe el. Firmele de închirieri mașini locale, care nu se află în perimetrul aeroportului acceptă și plata cash pentru închirierea unei mașini cât și pentru depozitul de garanție.

Avantajul aici ar fi ca vei primi depozitul de garanție tot în cash la returnarea mașinii. Nu necesita să aștepți câteva zile până când acesta va fi deblocat de către bancă. Și nu în ultimul rând depozitul de garanție va fi unul minim, de câteva sute de euro, nu de mii de euro. Întrucât este destul de dificil pentru o firmă de închirieri mașini să stocheze pe o anumită perioadă de timp sume așa de mari. Deci și garanția onestității este mai mare.

Ce vei plăti, mai exact?

Vei plăti costul închirierii. Atât cât scrie pe internet și nu mai mult. Apoi ți se va solicita un depozit de garanție pentru un plin de combustibil (aici va trebui să fii atent la politica de combustibil) și franshiza CASCO. Așa cum vă voi spune mai încolo.

Franshiza CASCO este o cota parte din valoarea reparației unei daune. În vederea deschiderii poliței de asigurare CASCO cu care închiriezi inițial mașina. În ultima vreme valoarea acestor franshize a crescut, întrucât asiguratorii din România și-au revizuit politica de încheiere a polițelor de asigurări CASCO pentru firmele de închirieri mașini București.

Asigurări și depozite

Atunci când te-ai hotărât asupra mașinii de închiriat potrivite, trebuie să acorzi atenție la ce include pachetul de închiriere. În cele mai multe cazuri, conține o asigurare CDW, cu răspundere parțială, care însă nu acoperă toate eventualele riscuri.

De aici se generează și franshiza, care va impune depozitul de garanție pe care ți-l va cere dealerul la firma de închiriere. Sigur că ai și varianta unui full cover, însă această variantă care impune un cost adițional tarifului de închiriere, ce îți va crește costul închirierii destul de mult. Din punctul meu de vedere cea mai optimă variantă rămâne aceea cu un depozit de garanție minim, de câteva sute de euro, pe care îl vei primi înapoi la returnarea mașinii. Cu un minim de atenție în privința mașinii de închiriat pori evita cu ușurință reținerea acestui depozit.

Exista însă o șmecherie aici practicată de siteurile de booking. Dacă închiriezi printr-unul dintre aceste portaluri online, aceștia îți vor oferi și ei un fel de extracover, doar că în acest caz îți vor garanta doar returnarea depozitului de garanție pe care oricum ți-l solicită firma de închirieri auto București, care oricum ți se va returna în termen de maxim 30 de zile lucrătoare sau pe loc în cazul depuneri cash. De obicei, nu durează atât de mult, depozitul deblocându-se imediat.

Politica de combustibil

Așa cum am promis revin asupra politici de combustibil. Există trei variante ale acesteia: full-full, full-empty și plătești cât consumi.

  • Politica full-full înseamnă că iei mașina cu rezervorul plin și o înapoiezi tot așa.
  • Politica full-empty înseamnă că iei mașina cu rezervorul plin si o aduci cu el gol.
  • Politica de plătești cât consumi înseamnă că vei fi taxat pentru diferența de combustibil care lipsește din rezervor. Aceasta se va aproxima de către agentul care va recupera mașina.

Nivelul de carburant al mașinii va fi specificat în contractul de închiriere, dar nu strică să faci și o poză la momentul recepției pentru închiriere a mașinii. Adică la început.

Ai grija când și unde alimentezi mașina când o returnezi și cu ce fel de combustibil alimentezi. De principiu pe ușița rezervorului este o etichetă cu ce fel de combustibil folosește mașina. Fă plinul cât mai aproape de aeroport. Nu lăsa acest lucru în ultima clipă. Alege o benzinărie cât mai aproape de aeroport.

Limita de kilometrii

În general, nu există restricții la kilometrii parcurși cu mașina închiriat. Însă există și excepții. Evident, trebuie să citești cu atenție termenii și condițiile din contract. Depășirea limitei admise adaugă costuri adiționale la sfârșit.

Cum verificam mașina de închiriat

Mașina o veți lua în primire în baza unui proces verbal de predare primire, unde vor fi trecute: starea caroseriei și interiorului mașinii cât și echipamentele din dotare precum și nivelul combustibilului. După ce s-a perfectat în prealabil un contractul de închiriere. Mașina o veți prelua dintr-o parcare din apropiere sau din parcarea aeroportului. Unele companii au birourile în aeroport sau în apropiere, altele îți aduc mașina în parcarea aeroportului.

Orice neatenție, poate fi speculata de unele companii de rent a car, a căror politică este orientată pe preț mic-asigurare mare! Fă poze la zgârieturi și la tot ce pare dubios.

Cum returnăm mașina de închiriat

Returnarea se va face prin verificarea mașinii de către un agent al firmei de închirieri mașini în prezența dumneavoastră. De asemeni cu un procesul verbal de predare – primire pe care îl veți semna reciproc, predai cheile și documentele mașinii și ți se vor întocmi formele de returnare a depozitului de garanție. În cazul în care ai lăsat depozitul pe un card bancar și după trei zile nu vezi banii deblocați să iei legătura cu firma de închirieri mașini și să ceri explicații.

Urmărește mereu pagina noastră de Facebook pentru a fi la curent cu toate noutățile care se întâmplă în lumea închirierilor de mașini!

© KAMO Auto Expert | Toate drepturle rezervate.